Category: Blog

Chiardino Tuindesign

Vakantie vieren in eigen tuin

Zaterdag 24 juli is ons interview gepubliceerd over de Mediterraanse tuin in het L- Magazine

Tuin en Kunst

In 2018 heb ik een tuin ontworpen ( Festivaltuinen) bij de Tuinen van Appeltern. 
Een tuin die twee jaar zou blijven staan. 
Het thema van het ontwerp was Herman van Veen.
De titel van mijn tuin was “ NIETS IS ZO ALS HET IS”.

Een tuin van 10m x 10m die geheel naar eigen wens ingevuld kon worden, maar die wel een uitdrukking, een weergave, een connectie met Herman van Veen moest hebben.

Na een middag met Herman van Veen gepraat te hebben, over zijn leven en vooral zijn denkwijze en hoe hij tot een lied, een schilderij of een gedicht komt heeft mij als ontwerper geïnspireerd, maar was voor mij vooral een herkenning in het proces van ontwerpen.

Of het nu een tuin is, een schilderij of een lied, het is een proces van ontwikkeling. 

“ Het rijpen van de vrucht”.

Elke tuin die we mogen ontwerpen, of het nu gaat om een particuliere tuin, een tuin voor een basisschool of voor een restaurant, het proces van ontwikkelen, creëren en inspireren
is bij elke tuin hetzelfde. Het inleven in de omgeving, de wensen van de opdrachtgever.

Je inleven in de doelgroep die gebruik gaat maken van de tuin/leefomgeving met als doel dat men zich zal thuisvoelen, een beleving ervaart die past bij het geheel of soms net even een contrast maakt, zodat andere delen van de omgeving nog meer worden benadrukt.

Het spelen met de elementen, materialen, kleuren, geuren en vormen. 

Het ontwerpen van een tuin is een kunst, je speelt met de elementen. Achter elke tuin zit een verhaal en denkwijze. Ideeën komen op de vreemdste momenten van de dag en zo ontstaat een levend schilderij waar alle zintuigen in zijn verwerkt.

Elke tuin heeft een verhaal, elke schilderij heeft een verhaal …. 
Elke bezoeker heeft een andere mening, ervaring,  gevoel erbij.. en dat is allemaal oké. 

Als we even terugkijken naar het ontwerp van ‘NIETS IS ZO ALS HET IS”, dan zal een bezoeker die deze tuin heeft bezocht zonder voorkennis van de achterliggende filosofie het maar een rare tuin vinden. Een looppad dat nergens naar toe leidt… een rode schutting, telescopen in de schutting en heel veel gras ..

Misschien vonden ze het mooi, verassend .. of werden ze geïrriteerd dat ze de ingang niet direct vonden. Dit zijn allemaal belevingen zonder voorkennis van de gedachten van de ontwerper, van de kunstenaar.

Maar wat als je vooraf zou weten dat de rode kleur een belangrijk element is voor Herman van Veen in zijn leven? En dat hij aangeeft in het interview dat ‘niets is wat het lijkt’ omdat je dingen, onderwerpen van alle kanten kunt belichten en bekijken. Er bestaat immers geen goed of fout. 

Dat de ingang van het ontwerp verscholen ligt betekent de reis naar de vrijheid, van rust of het zich verschuilen in de stilte. Alles is een beleving. 


De telescopen die in de schutting zijn aangebracht, geven een klein detail weer van de tuin maar ook weer niet, want een telescoop verrast je met het zicht… het is niet direct waar je naar kijkt maar je wordt door de spiegels die er in zijn verwerkt misleid in wat je normaal zou zien.


En zo zit achter deze tuin ‘NIETS IS ZO ALS HET IS” veel meer dan alleen maar een rode schutting met een pad dat nergens naar toe leidt. 
Een heel verhaal en achterliggende gedachten, geïnspireerd door het interview met Herman van Veen.

Uit deze visie ontwerpen we dan ook iedere keer weer nieuwe tuinen.

Neem een tuin behorend bij een restaurant. Hierbij is het belangrijk de beleving en het interieur te combineren met het exterieur. Maar de omliggende omgeving speelt wel degelijk een rol in het geheel. De ervaring die de bezoeker krijgt als hij het perceel oprijdt. De beleving begint dan ook direct aan de straatzijde en niet pas zodra men het restaurant binnenstapt.

Voor een buitenruimte bij een basisschool is het doel geheel anders, hier wil je de kinderen leren om in de natuur te spelen, om vlinders te zien fladderen, om de seizoenen van de natuur te ontdekken i.p.v. van een verharde speelplaats….zonder groen en zonder bomen.

Een kantoortuin, een tuin behorend bij een verzorgingstehuis ..elke tuin heeft zijn eigen verhaal en wensen en doelgroep.

Elke tuin is een kunstwerk waar aandacht aan besteed mag worden. Een kunstwerk 
daarentegen kan ook kwetsbaar zijn, als het kunstwerk bijvoorbeeld niet af is……. of wordt veranderd tijdens het proces van realisatie. 

Een kunstenaar zal zijn kunstwerk niet verkopen als het niet af is. 

En dat is het verschil met ons werk, we maken het kunstwerk/ ontwerp op papier en indien men dat wenst kunnen we ervoor zorgen dat het gerealiseerd wordt zoals we voor ogen hebben. 
Eigenlijk maken we op papier een 2D kunstwerk (ontwerp) en de volgende stap is 3D ( de realisatie ), en dan pas is het kunstwerk klaar J.

‘ Een tuin blijft een levend schilderij dat continue beweegt… omdat de natuur niet slaapt”

Aankoopadvies

Wat kunnen we voor jouw betekenen bij het aankopen van een nieuwe woning?

We schakelen vaak een bouwkundige adviseur in om de woning te onderzoeken op technische mankementen. Maar we vergeten meestal dat er meer kan spelen dan slechte electra of riolering. 

Heb je een leuke woning gezien, maar je weet niet goed of deze nu wel geschikt voor je is, dan zouden wij aan de hand van een Feng Shui analyse kunnen bekijken of deze woning wel bij je past, of hoe we ervoor kunnen zorgen dat de woning geschikt gemaakt kan worden zodat het jouw paleisje wordt. Soms zijn er elementen in de omgeving of in de nieuwe woning waar men in eerste instantie niet op let, omdat men vooral bezig is met het bouwkundige deel.

Bij ons advies hanteren we conceptueel Feng Shui. We bekijken de plattegrond en de positie en ligging van de woning in de omgeving. Welke elementen kunnen obstakels voorzaken of juist niet. De positie van de keuken, woonkamer, trap, voordeur etc.. hoe zijn die gelegen en kunnen die voor een conflict zorgen en invloed hebben op  jouw IK ( bewoners). 

Voor € 350 kunnen we voor jou een aankoopadvies maken.

Wil je graag meer informatie hebben over onze aanpak , mail of bel ons dan vrijblijvend om een afspraak in te plannen.

Welke plant brengt geluk?

Wat voor een invloed hebben planten op je?

Een mooie tuin met gezonde planten, struiken en bomen met prachtige bloemen is de beste indicatie dat een tuin een goede Feng Shui ( energie) geeft. Een goede uitstraling en harmonie.
Iedere plant heeft een andere invloed op je en daar kun je je voordeel mee doen. 
Sommige planten hebben een beter effect op je als andere beplanting. Denk bijvoorbeeld maar aan het effect dat een stekelige beplanting op je heeft of juist een beplanting met een fijn fluweel blad.
Daarom is het goed om stil te staan bij de juiste beplanting op de juiste plaats in je tuin.
Een haag met doornen is natuurlijk geschikt als omheining om je omgeving te beschermen tegen indringers. Maar weer niet zo geschikt om bij je eettafel te plaatsen .. 

De Bamboe ( Fargesia is geen woekerende bamboe), is de grootste favoriet aller tijden. Bamboe staat voor een lang leven, duurzaamheid en uithoudingsvermogen, omdat het hij altijd groen blijft. 

Er zijn diverse soorten bamboes, je kunt ze ook voor het huis plaatsen, wat een positief effect kan hebben op positieve energie. De bamboe kan zowel op een zonnige plek als schaduwplek worden geplaatst.

Er zijn diverse soorten bamboes, je kunt ze ook voor het huis plaatsen, wat een positief effect kan hebben op positieve energie. De bamboe kan zowel op een zonnige plek als schaduwplek worden geplaatst.

De Pijnboom (Pinus) is het oudste en beroemdste symbool voor een lang leven. Verder staan ze symbool eeuwige vriendschap die tegenspoed verduurt, loyaliteit en trouw. De perfecte plaats voor de Pijnboom bij uw woning is aan de achterzijde van de woning. Van de Pinus zijn er ook diverse soorten en maten. Hij is makkelijk te snoeien en in toom te houden als hij te groot dreigt te worden.

De Fruitbomen die geluk brengen …

Prunus persica is de vrucht van de onsterfelijkheid. –Sinaasappelboom is het symbool voor voorspoed, rijkdom en geluk en algehele welvaart. 

Plaats ze links en recht van de voordeur, geeft een positief effect (let op met bevriezing) en ze dienen wel aan de zonnige kant te staan. Mocht de voordeur aan de schaduwkant liggen dan kan een ander fruitboompje (appel, peer etc vorstbestendig) ook geschikt zijn of een Fuchsia (schaduwplant).

Zo heb je beplanting die een positiever gevoel en uitstraling geeft. 

Dan zijn er ook nog planten met een stekelige uitstraling. Het is beter om deze te vermijden.

De uitzondering daarop zijn de rozen. Perfecte  plaats voor rozen is iets verder van je huis zo zorgen ze voor veiligheid “vriendelijke schildwacht”.

Stekelige planten die liever worden vermeden zijn de Yucca’s en Cactussen.

Zo zie je dat alles een gevoel of uitstraling heeft, of het nu gaat om planten, gebouwen, belijning van tuinen en vijvers. Alles hangt met elkaar samen en zal in harmonie met elkaar samen spelen om zo tot een mooi harmonisch geheel te komen. 

Magnolia boom ..

Wat voor een invloed hebben planten op je?

Een mooie tuin met gezonde planten, struiken en bomen met prachtige bloemen is de beste indicatie dat een tuin een goede Feng Shui ( energie) geeft. Een goede uitstraling en harmonie.

Iedere plant heeft een andere invloed op je en daar kun je je voordeel mee doen. 

Sommige planten hebben een beter effect op je als andere beplanting. Denk bijvoorbeeld maar aan het effect dat een stekelige beplanting op je heeft of juist een beplanting met een fijn fluweel blad.

Daarom is het goed om stil te staan bij de juiste beplanting op de juiste plaats in je tuin.

Een haag met doornen is natuurlijk geschikt als omheining om je omgeving te beschermen tegen indringers. Maar weer niet zo geschikt om bij je eettafel te plaatsen .. 

De Magnolia boom staat voor voorspoed. Een magnolia boom in de voortuin staat symbool tevredenheid en geluk. Plaatsen we een Magnolia in de achtertuin dan staat het symbool voor verborgen juwelen en het langzaam vergaren van grote rijkdom.

De magnolia staat bekend vanwege haar schoonheid in het voorjaar: de meeste soorten bloeien dan ook met grote, tulpvormige bloemen. De familie van de magnolia is heel erg groot. Er zijn namelijk wel honderden soorten magnolia’s in diverse vormen en formaten. ..

Narcissen ….

Wat voor een invloed hebben planten op je?

Een mooie tuin met gezonde planten, struiken en bomen met prachtige bloemen is de beste indicatie dat een tuin een goede Feng Shui ( energie) geeft. Een goede uitstraling en harmonie.
Iedere plant heeft een andere invloed op je en daar kun je je voordeel mee doen. 
Sommige planten hebben een beter effect op je als andere beplanting. Denk bijvoorbeeld maar aan het effect dat een stekelige beplanting op je heeft of juist een beplanting met een fijn fluweel blad.
Daarom is het goed om stil te staan bij de juiste beplanting op de juiste plaats in je tuin.
Een haag met doornen is natuurlijk geschikt als omheining om je omgeving te beschermen tegen indringers. Maar weer niet zo geschikt om bij je eettafel te plaatsen .. 

De Narcissen voor binnen en buiten. Als je een Narcis of Hyacint binnen plaatst zorgt die in de wintermaanden voor wat meer levendigheid en geur.

Een Narcis wordt vaker gegeven in het nieuwejaar, als symbool voor een nieuw begin.

In China zien ze bloeiende bloembollen als begraven goud dat in de grond verborgen blijft tot ze in gunstige en kleurige overvloed uit de grond schieten.

Als narcissen bloeien, is het voorjaar begonnen. Vanaf maart brengt de narcis een kleurig accent in de vaak nog saaie tuin.

Prunus domestica

Wat voor een invloed hebben planten op je?

Een mooie tuin met gezonde planten, struiken en bomen met prachtige bloemen is de beste indicatie dat een tuin een goede Feng Shui ( energie) geeft. Een goede uitstraling en harmonie.
Iedere plant heeft een andere invloed op je en daar kun je je voordeel mee doen. 
Sommige planten hebben een beter effect op je als andere beplanting. Denk bijvoorbeeld maar aan het effect dat een stekelige beplanting op je heeft of juist een beplanting met een fijn fluweel blad.
Daarom is het goed om stil te staan bij de juiste beplanting op de juiste plaats in je tuin.
Een haag met doornen is natuurlijk geschikt als omheining om je omgeving te beschermen tegen indringers. Maar weer niet zo geschikt om bij je eettafel te plaatsen .. 

De pruimenboom ( Prunus domestica) staat voor een lang leven. De bloesem en de boom worden als gelukssymbool beschouwd. De bloem staat voor reinheid en de boom staat bekend om zijn geur en symbool van een lang leven.

De hagelwitte bloesem eind april en mei is opvallend. De pruimenbomen hebben ook een grote aantrekkings kracht voor insecten, vlinders en vogels, ze zijn er dol op.
Je kunt ze in struikvorm krijgen of als Halfstam of Hoogstam boom, dus in ieder formaat tuin kun je een pruimenboom plaatsen.

Zo zie je dat alles een gevoel of uitstraling heeft, of het nu gaat om planten, gebouwen, belijning van tuinen en vijvers. Alles hangt met elkaar samen en zal in harmonie met elkaar samen spelen om zo tot een mooi harmonisch geheel te komen. 

Welke invloed hebben planten op jouw?

Wat voor een invloed hebben planten op je?

Een mooie tuin met gezonde planten, struiken en bomen met prachtige bloemen is de beste indicatie dat een tuin een goede Feng Shui ( energie) geeft. Een goede uitstraling en harmonie.
Iedere plant heeft een andere invloed op je en daar kun je je voordeel mee doen. 
Sommige planten hebben een beter effect op je als andere beplanting. Denk bijvoorbeeld maar aan het effect dat een stekelige beplanting op je heeft of juist een beplanting met een fijn fluweel blad.
Daarom is het goed om stil te staan bij de juiste beplanting op de juiste plaats in je tuin.
Een haag met doornen is natuurlijk geschikt als omheining om je omgeving te beschermen tegen indringers. Maar weer niet zo geschikt om bij je eettafel te plaatsen .. 

De Pioen ( Paeonia ) wordt in China zeer gewaardeerd, ze wordt beschouwd als de koningin van de bloemen. Ze staat bekend voor de bloem van Rijkdom en Eer.
De Pioen heeft veel energie omdat ze bloeit in het voorjaar, ze staat voor liefde, genegenheid en vrouwelijk schoon. Plaats de Pioen in het zuidelijk gedeelte van je tuin

Pioenrozen zijn één van de oudste siergewassen. Uit de ronde knoppen ontluiken de meest temperamentvolle bloemen. Een aanwinst voor iedere tuin. 

Van pioenrozen bestaan bijna 1000 soorten en cultivars. Het zijn vaste planten. In het Latijn heet de plant Paeonia, naar de geneesheer van de Griekse goden Paion. Het mythische verhaal gaat dat Paion een bijzondere bloem gebruikte die de goden kon genezen. Na zijn overlijden veranderde de god Hades Paion in deze geneeskrachtige bloem. Dit verhaal heeft sterke overeenkomsten met een oude geneeswijze in China, waar men de wortels van de plant gebruikte voor het stelpen van bloed en verlagen van koorts.

In het voorjaar zijn de ontluikende scheuten fraai om te zien, maar het zijn vooral de bloemen die in mei en juni de blikvangers zijn. Sommige bloeien gelijk in het eerste jaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Maar als een pioenroos eenmaal gesetteld is, heb je er lang plezier van, soms wel een jaar of 20. Hoe langer hij op dezelfde plek staat, hoe rijker de bloei. Na juni trekken de planten zich terug om zich voor te bereiden op het volgende jaar.

Zo zie je dat alles een gevoel of uitstraling heeft, of het nu gaat om planten, gebouwen, belijning van tuinen en vijvers. Alles hangt met elkaar samen en zal in harmonie met elkaar samen spelen om zo tot een mooi harmonisch geheel te komen.