Category: Portfolio

Chiardino Tuindesign

Mediterrane Tuin

Mediterrane tuin gelegen in Hulsberg.

Een achtertuin wat geheel ontworpen en gerealiseerd is geworden in een mediterrane sfeer.. 

Gebogen lijnen, de Cypressen, de soort bestrating, de warme kleuren van het stucwerk bepalen voornamelijk de sfeer.

Om de bestaande Wisteria is een tafel gemaakt en een gezellig zit hoekje gecreëerd. De prachtige watermuur maakt het geheel af.

Realisatie 2018

Stadstuin in Hartje Eijsden

Stadstuin in Hartje Eijsden

Rechte lijnen en weelderige beplanting, combinatie van nieuwe-en authentiek materialen… 

Een authentieke pand wat gerenoveerd is geworden met oude- en nieuwelementen, was het uitgangspunt voor het ontwerp van de achtertuin. 

De sfeer van binnen door trekken na buiten.

Een tuin die zowel in het voorjaar, zomer, najaar en winter iedere keer veranderd.

“ Een levend schilderij” 

Buitenruimte Basisschool Witheim – Mechelen

Basisschool Witheim Mechelen 

De Natuurlijke speelplaats is niet meer weg te denken… uit deze tijd 

De Buitenruimte van Basisscholen, Kinderdagopvang of andere opvang voor kinderen van jong tot oud is het een meerwaarde om de verharde buitenruimte om te toveren tot een groenere oase. Waar kinderen meer tussen het groen spelen, vertoeven, relaxen …

Een groenere buitenruimte zorgt voor een beter welzijn voor de kinderen.

Bij de basisschool Witheim Mechelen is in samenwerking met de opdrachtgever INNOVO een combinatie gemaakt van meer groen, verharding, natuurlijke speel- en sportelementen.

Evenwicht is belangrijk tussen de mens en omgeving en dan maakt leeftijd niks uit.

Project is gerealiseerd medio 2017- 2018

Landelijke tuin met zwemvijver gelegen in Slenaken

Zwemvijvers worden met natuurlijke bacteriën en planten gefilterd. Het water van zwemvijvers is daarom veel gezonder dan dat van een zwembad. Tevens kunt u naast de strakke vormen van een zwembad bij een zwemvijver ook kiezen voor natuurlijke vormen. Het is met een zwemvijver goed mogelijk om deze helemaal natuurlijk op te laten gaan in uw tuin of deze juist op te laten vallen met strakke en rechte vormen zoals bij een zwembad.

Bij dit project hebben we gekozen voor een combinatie van natuurlijk en strak lijnen zodat deze zwemvijver mooi opgaat in het Limburgs landschap.
Realisatie najaar 2019

Combinatie tussen strak en landelijke tuin op een prachtig gelegen perceel in Bunde

Combinatie tussen strak en landelijke tuin op een prachtig gelegen perceel in Bunde.

In dit ontwerp is het voorste gedeelte van de tuin strak en rustig gehouden waarna we vervolgens de achtertuin in een geheel andere sfeer ontwerpen.  Het aangrenzende weiland en bos gedeelte trekken wij door in de achtertuin. Met een wandelpad, vlonder, natuurlijke vijver en diverse beplanting wat straks in de toekomst zijn eigen weg kan gaan zodat de talud geheel begroeit zal zijn en ervoor zorgt dat elke seizoen zijn eigen unieke uitstraling heeft.

Landelijke tuin, gelegen in Maastricht

Landelijke tuin, die een mooie aanvulling is geworden op de verbouwde stal van een carré boerderij.
Gebogen lijnen gecombineerd met rechte lijnen. Verhoogde vijver met uitloop, relaxen, parkeerplaatsen, kruidentuin en een buitenkeuken.

 

Festival Tuin Appeltern, Thema ‘Herman van Veen’

Herman van Veen inspireert Limburgse tuindesigner (Meerssen)

24 mei 2018

Nieuws

Marie-Claire Buhler van Chiardino Tuindesign uit Meerssen heeft een op Herman van Veen geïnspireerde tuin ontworpen en gerealiseerd. Dit deed ze voor het Appeltern tuinfestival in Gelderland. In totaal zijn daar negen speciale tuinontwerpen omtrent het thema Herman van Veen te zien. Het ontwerp van Buhler is binnen dit thema het enige tuindesign uit Limburg.

Medio februari heeft het team van Chiardino Tuindesign een persoonlijk gesprek gehad met zanger en cabaretier Herman van Veen. Vervolgens is er in maart en april druk gewerkt om deze festivaltuin te realiseren. Het tuinfestival in Appeltern gaat op zaterdag 2 juni officieel van start. In Appeltern liggen naast deze negen speciale thematuinen nog bijna tweehonderd andere voorbeeldtuinen. De Limburgse tuin blijft twee jaar in Gelderland liggen.

Gedachten achter het ontwerp:
In deze tuin met de naam ‘Niets is zo als het is” laat ontwerpster Marie-Claire Buhler meerdere facetten uit het leven van Herman van Veen zien.
Het pad met grind rondom verwijst naar de omkadering zoals Herman die bij het merendeel van zijn schilderijen gebruikt.

Ook de 2de rode omkadering – de houten schutting met kijkgaten – is bewust gekozen. Rood is 1 van Hermans favoriete kleuren en refereert naar de houten barakken waar Selma, het Joodse meisje, tijdens oorlogstijd in verbleef en Herman teksten van zingt.
Als je over het pad loopt tussen de haag en de rode wand.
geeft dat je een opgesloten gevoel, maar het kan je juist ook rust brengen. Je kunt immers zowel nog vooruit als achteruit… Zodra je doorwandelt, tref je de kijkgaten die je iets of misschien wel niets laten zien.

Nog verderop kom je bij het begin of het einde. Eigenlijk is er helemaal geen einde, want als je eenmaal bent aangekomen bij de ingang van de groene oase is er opnieuw een begin en een einde. Het zwarte kronkelpad omgeven door hoge bamboe leidt je niet naar een eindpunt. ‘Niets is zoals het is’ zei Herman van Veen. Dat is ook precies wat je nu ervaart. De kijkgaten krijgen opeens een hele andere betekenis.

   

 

Kindvriendelijke Buitenruimte van 12ha , gelegen Heerlen

Kindvriendelijke Buitenruimte van 12ha , gelegen Heerlen

Opdrachtgever Xonar heeft diverse locatie in Limburg voor het opvangen van kinderen vanaf 2 jaar tot 16 jaar. In 2012 is het pand gelegen aan de Heerlerbaan geheel gerenoveerd en verbouwd inclusief de buitenruimte van 12ha.
De opdracht was, voldoende parkeerplaatsen realiseren, een K&R zone, aanblik van het gebouw vriendelijker maken en voor alle leeftijden uitdaging in de buitenruimte.Deze prachtig buitenruimte was voorheen voorzien van geen of nauwelijks natuurlijke speelelementen.

Bij het ontwerpen van deze buitenruimte hebben we gedacht aan elke leeftijdsgroep.
Voor de tieners diverse chill ruimte, plek om te sporten en buiten te eten. De jongere kids zijn er diverse mogelijkheden gecreëerd van een jungle hoek, Tipi hoek, voorleeshoek en natuurlijke speel elementen. De natuurlijke speel elementen is een combinatie gemaakt van  een nieuwe Robinia houten loopbrug maar ook door het hergebruik van de bomen die moesten worden gekapt.
Voor het bestratingsplan is gekozen om de looppaden vrolijk te maken in mozaïek verband met rode / geel / en grijs/ De terrassen van de units is voor de grijs tinten gekozen in mozaïek. De materiaal keuze is tot stang gekomen samen met EBEMA Stone & Style.
Het geheel project heeft Chiardino Tuindesign begeleid inclusief de aanbesteding, kostenbegroting, onderhoudsplan en oplevering. De firma Dolmans Landscaping heeft destijds de aanbesteding gewonnen en het project uitgevoerd. Chiardino Tuindesign – sfeerimpressie project Xonar

 

 

https://www.homify.nl/ideabooks/1625889/bijzondere-architectuur-in-een-schitterende-omgeving

Villa tuin van 1500 m2 , gelegen in het Buitengebied van Beesel

De villa is omringd in het landschappelijk karakter van Beesel. De Moderne villa is ontworpen door DreessenWillems architecten te Heerlen. Gerealiseerd in 2014-2015.
De doelstelling was om de woning op te laten gaan in het landschap. Zodat de Villa geheel vrij  kwam te staan in het landschap.
In de voortuin en patiotuin is voor de aanplant gekozen om met diverse siergrassen te werken en deze te combineren in diverse hoogtes, zodat net hoe in de natuur er diversiteit ontstaat. Enkele planten vakken is gekozen bodembedekkers die als een groentapijt moeten functioneren.
In de achtertuin is er bewust voor gekozen om geen verharding aan te brengen, zoals looppaden.
Hierdoor ontstaat het effect dat de natuur de woonkamer binnen komt. En wordt het uitzicht behouden en word men niet afgeleid door looppaden.
Verder is  een L-border aangebracht in het grasveld met diverse mix beplanting om zo meer de natuur te laten spreken en toch wat kleur en diversiteit aan te brengen.

Chiardino Tuindesign heeft dit project van A tot en met Z begeleid en ontworpen.

https://www.homify.nl/ideabooks/1625889/bijzondere-architectuur-in-een-schitterende-omgeving

Landelijke tuin van 1000m2 , gelegen in Bemelen

Landelijke tuin  van 1000m2 , gelegen in Bemelen

Deze mooie vrijstaande woning wat geheel onderhanden is genomen en gerenoveerd door de eigenaar en interieur architect Rob Logister, is omringd in het landschappelijk karakter van Bemelen. Met een prachtig uitzicht aan de voorzijde en achterzijde.
De doelstelling was het ontwerpen van een landelijke tuin wat uitvloeit aan het aangrenzend weiland. Verder een tikkeltje mediterraan sfeer, wat vooral  ontstaat door de grote terracotta potten en de oude scheidingsmuur die we intact laten.
Voor de borders hebben we gekozen voor ook mix borders van siergrassen en vaste planten.
De tuin is gerealiseerd in 2016/2017.