Chiardino Tuindesign

De Geneestuin

DE GENEESTUIN

Wordt 2023 het jaar van de ‘ Geneestuin’ ?

We kennen allemaal al de moestuin en de kruidentuin. Misschien heb je al een 

Moestuin en/of Kruidentuin.

‘ Al duizenden jaren lang kennen mensen de geneeskrachtige werking van planten, die bepaalde ziekten en aandoeningen genezen of verlichting brengen.  ‘

Onder geneeskrachtige planten verstaat men planten die bruikbaar zijn voor medicinale doeleinden. Zo kan bijvoorbeeld Salvia helpen bij keelpijn.

In het boek van Georg Kessler “ Geneeskrachtige planten”  geef je wegwijs welke delen, welke planten je kunt toepassen voor welk klacht.

Geneeskrachtige planten kan ondersteunend zijn bij een bepaalde klacht. Het is belangrijk om vooraf voldoende informatie in te winnen. http://bit.ly/3I20vGv

De wintertuin

De wintertuin

Wat maakt een tuin of groene omgeving zo belangrijk in je dagelijks leven? 

Een groene omgeving met diversiteit aan planten, struiken en bomen laat een cyclus zien van de natuur. Voorjaar – Zomer – Herfst – Winter. Elk seizoen gebeurt er wat.

Een goed tuinplan, een doordacht beplantingsplan waar de seizoenen worden nagebootst kan een spiegel voor jezelf zijn. 

De nieuwsbrief van Insprerendleven.nl heeft dan ook mooi verwoord wat de winter inhoud en welk invloed dit kan hebben op jouw IK.

“ De natuur verstilt in de winter, alle processen in planten en bomen zijn aan het oog onttrokken, er zijn (bijna) geen bladeren, bloemen en de groei lijkt stil te staan. De winter heeft ook effect op jouw energie. “ https://www.inspirerendleven.nl/

PODCAST

Dit wil je niet missen! De afgelopen maanden zijn wij, Yvette, Marie-Claire en Suzanne, druk bezig geweest met de opnames voor onze eigen Podcast Huisje, Boompje, Kleren.

We zijn drie vriendinnen met ieder onze eigen passie op het gebied van Interieur http://www.kiwi-interieur-design.nl/nl/ (Yvette), Kleding https://uniekstyling.nl (Suzanne) en Exterieur (Ik, Marie-Claire). We kwamen tot de ontdekking dat we heel veel kennis en raakvlakken hebben en deze graag willen delen.

Het resultaat een podcast waarin we vol humor praten over onze expertise en persoonlijke ervaringen.
We hopen daarmee anderen te inspireren en kennis te laten maken met onze passies. 
Luister je mee? De podcast is te vinden op onze website https://www.huisjeboompjekleren.com HuisjeBoompjeKleren, ons youtube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=sbhpgK0HTjY en op spotify. 

We zouden het super vinden als je dit bericht deelt en like.

 

Eucalyptusboom

Eucalyptusboom

De Eucalyptusboom is het symbool voor bescherming. Bescherming?  Op welke manier?
Hij is geurend, wintergroen, heeft grijsgroene bladeren, een mooie bast, is snelgroeiend en heeft een mediterrane uitstraling. 

De Eucalyptus komt van oorsprong uit Australië. 

Door zijn snelle groei wordt het hij voor de houtindustrie gebruikt. (Voor de vervaardiging van papier en brandhout).

Een ander voordeel is dat ze muggen afweren.

De Koala kan niet zonder de Eucalyptus, hij eet de bladeren omdat deze een hoog vochtgehalte hebben, daardoor heeft de Koala minder behoefte aan water.

Maar kan de Eucalyptusboom in ons land overwinteren? Een eucalyptus in Nederland? 

Er zijn verschillende soorten Eucalyptusbomen, maar een aantal soorten is winterhard en geschikt voor ons land. Geef hem wel een plekje op een zonnige plaats in de tuin. Pas na 4 jaar kan hij gaan bloeien. 

Hij verdraagt temperatuur tot -15/ -20 graden onder nul.
De  gunnii ‘ Divaricata’ , Hij heeft een mooie bast en kan tot 10 meter hoog worden. 

Als ze nog jong zijn, is het aan te raden om ze bij strenge vorst wel af te dekken/ te beschermen.

De bladeren ruiken naar menthol en worden ook toegepast om etherische/ essentiële oliën te maken. Dit soort oliën kun je gebruiken voor de geur of die kan worden toegepast om een heerlijk geur achter te laten of om toe te passen in de salade. .

Aromatisch oliën is af te raden, aangezien deze synthetisch worden gemaakt en niet 100% puur zijn.

Eucalyptusoliën kan voor verschillende dingen worden toegepast;
Lucht verfrissend

Zuivert de lucht

Helpt bij ademhalingsproblemen

Stimuleert de hersenactiviteit

Helpt tegen gewrichtspijn

Bij spierpijn en vermoeide benen

Verlaag het stressniveau

Tegen muggen

Stoombad

Je kunt ook naar onze podcast Huisje Boompje Kleren aflevering #6 luisteren https://www.youtube.com/watch?v=m3d47y_IxlU

Thee. ( Citroeneucalyptus)

Terracotta d’Arte

Product Terracotta d’ Arte

Afgelopen september zijn Yvette van Kiwi Interieurdesign en ik naar de presentatie van de nieuwe producten van Terracotta d’Arte geweest

De  presentatie  werd dit jaar gehouden in het  unieke atelier en tuin van Sophie Cauvin. Sophie Cauvin is een Belgische Kunstschilder. Ze heeft tentoonstellingen van haar werk gehouden in galeries over de hele wereld.

Niet alleen de presentatie van de mooie bloempotten van de Terracotta d’Arte was inspirerend maar ook de omgeving, het landgoed dat bij de woning en atelier van Sophie behoorde. De tuin die ze zelf heeft ontworpen is geïnspireerd  door de Japanse stijl. 

De raakvlakken van Terracotta d’Arte en Sophie zijn dat ze beide met aarde producten werken, de ontwerpen zijn uniek, natuurlijk en tijdloos. Sophie maakt bij haar kunstwerken gebruik van “aarde” (zand, leem etc) van over de hele wereld en laat zich inspireren door de natuur.  

Terracotta d’Arte produceert handgemaakt potten, schalen, zuilen etc. 
Tijdloos design met een warme uitstraling. Gemaakt en ontworpen in Italië. Prachtig voor in je tin of woonkamer!

Interesse in de modellen en prijzen van deze mooie tijdloos en passende potten en water elementen.? Die passen in elke soort tuin!  Neem dan contact met ons op of bel ons voor een vrijblijvend gesprek/ afspraak.

Citaat Terracotta D’ Arte

“sinds 1996 verdedigen we echte materialen, levende materialen, om tijdloze objecten aan bieden die na verloop van tijd objecten worden die ons dierbaar zijn, die deel uitmaken van de natuur en ons leven.

Zeker, we evolueren en bieden nieuwe modellen aan om te voldoen aan de eisen van het veranderende landschap van architectuur. We behouden echter onze ziel, onze visie en onze ethiek, zonder te surfen op alle tijdelijke modi die komen en gaan.”

Talenti Outdoor

Talenti Outdoor Living

In  Oktober zijn  Yvette Gilles van KIWI interieurdesign en ik op bedrijfsbezoek geweest bij Talenti een van onze leveranciers van  mooie design tuinmeubels bij. Daar konden we de nieuwe modellen en stoffen bekijken..

Talenti ligt in Amelia in Italië en bestaat al sinds  1945.

De Talenti meubels worden ontworpen en grotendeels geproduceerd in Italië. 

Top design die een compleet “product familie “ maken. 
Banken, sofa’s, verlichting etc. Alles past bij elkaar en kun je met elkaar combineren.  

Een voordeel van Talenti is dat de meubels van dezelfde stoffen en materiaal worden gemaakt, je kunt dus voor ieder model je eigen stof of materiaal selecteren. . Men kan dan de modellen van verschillende ontwerpers bij elkaar combineren.

Het blijft dan altijd een eenheid. De diversiteit aan stijlen is prachtig. Van strakke lijnen tot warm of uitbundig.

Talenti ontwerpt o.a loungebanken, eettafels, ligbedden, parasols, lampen, buitenkeukens.

De ontwerpers van Talenti maken een zoektocht naar een perfecte balans tussen vormen en volumes zonder ergonomie en comfort uit het oog te verliezen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en modellen van Talenti?
Wil je meer weten over dit mooie merk. Bel ons of kom gerust bij onze Boutique Store in  de Beekstraat 39 te Meerssen. 

Interview in L-Magazine

Interview in L-Magazine De Limburger

Zaterdag 6 november stond ons interview over Feng Shui in het L-Magazine.
Een toegankelijk uitleg over Feng Shui. Heb je interesse wat Feng Shui voor jouw kan beteken in huis of voor je tuin?


Feng shui kan namelijk overal op worden toegepast, op elke leefomgeving. Zoals Woning, Kantoor, Tuin, Winkel…

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Je kunt ook luisteren naar onze podcast over Feng Shui. Podcast HuisjeBoompjeKleren https://www.youtube.com/watch?v=V5OPdch3tsg&t=1235s of via de site https://www.huisjeboompjekleren.com

Vakantie vieren in eigen tuin

Zaterdag 24 juli is ons interview gepubliceerd over de Mediterraanse tuin in het L- Magazine

Tuin en Kunst

In 2018 heb ik een tuin ontworpen ( Festivaltuinen) bij de Tuinen van Appeltern. 
Een tuin die twee jaar zou blijven staan. 
Het thema van het ontwerp was Herman van Veen.
De titel van mijn tuin was “ NIETS IS ZO ALS HET IS”.

Een tuin van 10m x 10m die geheel naar eigen wens ingevuld kon worden, maar die wel een uitdrukking, een weergave, een connectie met Herman van Veen moest hebben.

Na een middag met Herman van Veen gepraat te hebben, over zijn leven en vooral zijn denkwijze en hoe hij tot een lied, een schilderij of een gedicht komt heeft mij als ontwerper geïnspireerd, maar was voor mij vooral een herkenning in het proces van ontwerpen.

Of het nu een tuin is, een schilderij of een lied, het is een proces van ontwikkeling. 

“ Het rijpen van de vrucht”.

Elke tuin die we mogen ontwerpen, of het nu gaat om een particuliere tuin, een tuin voor een basisschool of voor een restaurant, het proces van ontwikkelen, creëren en inspireren
is bij elke tuin hetzelfde. Het inleven in de omgeving, de wensen van de opdrachtgever.

Je inleven in de doelgroep die gebruik gaat maken van de tuin/leefomgeving met als doel dat men zich zal thuisvoelen, een beleving ervaart die past bij het geheel of soms net even een contrast maakt, zodat andere delen van de omgeving nog meer worden benadrukt.

Het spelen met de elementen, materialen, kleuren, geuren en vormen. 

Het ontwerpen van een tuin is een kunst, je speelt met de elementen. Achter elke tuin zit een verhaal en denkwijze. Ideeën komen op de vreemdste momenten van de dag en zo ontstaat een levend schilderij waar alle zintuigen in zijn verwerkt.

Elke tuin heeft een verhaal, elke schilderij heeft een verhaal …. 
Elke bezoeker heeft een andere mening, ervaring,  gevoel erbij.. en dat is allemaal oké. 

Als we even terugkijken naar het ontwerp van ‘NIETS IS ZO ALS HET IS”, dan zal een bezoeker die deze tuin heeft bezocht zonder voorkennis van de achterliggende filosofie het maar een rare tuin vinden. Een looppad dat nergens naar toe leidt… een rode schutting, telescopen in de schutting en heel veel gras ..

Misschien vonden ze het mooi, verassend .. of werden ze geïrriteerd dat ze de ingang niet direct vonden. Dit zijn allemaal belevingen zonder voorkennis van de gedachten van de ontwerper, van de kunstenaar.

Maar wat als je vooraf zou weten dat de rode kleur een belangrijk element is voor Herman van Veen in zijn leven? En dat hij aangeeft in het interview dat ‘niets is wat het lijkt’ omdat je dingen, onderwerpen van alle kanten kunt belichten en bekijken. Er bestaat immers geen goed of fout. 

Dat de ingang van het ontwerp verscholen ligt betekent de reis naar de vrijheid, van rust of het zich verschuilen in de stilte. Alles is een beleving. 


De telescopen die in de schutting zijn aangebracht, geven een klein detail weer van de tuin maar ook weer niet, want een telescoop verrast je met het zicht… het is niet direct waar je naar kijkt maar je wordt door de spiegels die er in zijn verwerkt misleid in wat je normaal zou zien.


En zo zit achter deze tuin ‘NIETS IS ZO ALS HET IS” veel meer dan alleen maar een rode schutting met een pad dat nergens naar toe leidt. 
Een heel verhaal en achterliggende gedachten, geïnspireerd door het interview met Herman van Veen.

Uit deze visie ontwerpen we dan ook iedere keer weer nieuwe tuinen.

Neem een tuin behorend bij een restaurant. Hierbij is het belangrijk de beleving en het interieur te combineren met het exterieur. Maar de omliggende omgeving speelt wel degelijk een rol in het geheel. De ervaring die de bezoeker krijgt als hij het perceel oprijdt. De beleving begint dan ook direct aan de straatzijde en niet pas zodra men het restaurant binnenstapt.

Voor een buitenruimte bij een basisschool is het doel geheel anders, hier wil je de kinderen leren om in de natuur te spelen, om vlinders te zien fladderen, om de seizoenen van de natuur te ontdekken i.p.v. van een verharde speelplaats….zonder groen en zonder bomen.

Een kantoortuin, een tuin behorend bij een verzorgingstehuis ..elke tuin heeft zijn eigen verhaal en wensen en doelgroep.

Elke tuin is een kunstwerk waar aandacht aan besteed mag worden. Een kunstwerk 
daarentegen kan ook kwetsbaar zijn, als het kunstwerk bijvoorbeeld niet af is……. of wordt veranderd tijdens het proces van realisatie. 

Een kunstenaar zal zijn kunstwerk niet verkopen als het niet af is. 

En dat is het verschil met ons werk, we maken het kunstwerk/ ontwerp op papier en indien men dat wenst kunnen we ervoor zorgen dat het gerealiseerd wordt zoals we voor ogen hebben. 
Eigenlijk maken we op papier een 2D kunstwerk (ontwerp) en de volgende stap is 3D ( de realisatie ), en dan pas is het kunstwerk klaar J.

‘ Een tuin blijft een levend schilderij dat continue beweegt… omdat de natuur niet slaapt”

Aankoopadvies

Wat kunnen we voor jouw betekenen bij het aankopen van een nieuwe woning?

We schakelen vaak een bouwkundige adviseur in om de woning te onderzoeken op technische mankementen. Maar we vergeten meestal dat er meer kan spelen dan slechte electra of riolering. 

Heb je een leuke woning gezien, maar je weet niet goed of deze nu wel geschikt voor je is, dan zouden wij aan de hand van een Feng Shui analyse kunnen bekijken of deze woning wel bij je past, of hoe we ervoor kunnen zorgen dat de woning geschikt gemaakt kan worden zodat het jouw paleisje wordt. Soms zijn er elementen in de omgeving of in de nieuwe woning waar men in eerste instantie niet op let, omdat men vooral bezig is met het bouwkundige deel.

Bij ons advies hanteren we conceptueel Feng Shui. We bekijken de plattegrond en de positie en ligging van de woning in de omgeving. Welke elementen kunnen obstakels voorzaken of juist niet. De positie van de keuken, woonkamer, trap, voordeur etc.. hoe zijn die gelegen en kunnen die voor een conflict zorgen en invloed hebben op  jouw IK ( bewoners). 

Voor € 350 kunnen we voor jou een aankoopadvies maken.

Wil je graag meer informatie hebben over onze aanpak , mail of bel ons dan vrijblijvend om een afspraak in te plannen.