Japanse Tuin Hasselt

Japanse Tuin Hasselt 

Nog geen 35 km van mijn werklocatie ligt een mooie Japanse tuin aan de rand van Hasselt centrum. Een bezoek aan deze Japanse Tuin begin deze maand mei gaf mij mooie schouwspellen en positie. Een waar stukje kunst in de natuur. Door de mooi rood gekleurde esdoorns en de witte bloemen van de Japanse sneeuwbal ( Viburnum plicatum ‘Mariesii’ ) gecombineerd met nog enkele in bloei staande Rhododendrons. De langzaam opkomende Hosta’s en Irissen verscholen in het groen zal de tuin zeker de moeite waard zijn voor een bezoek in de maand juni/juli.

Een doordeweeks bezoek aan deze Japanse Tuin neemt je direct mee na binnenkomst in een rustig gevend harmonisch geheel van bomen, groen en nog eens groen. Water en vogels op de achtergrond is het plaatje compleet. Voor meer indrukken wil ik je verwijzen naar de foto’s.

Een beetje geschiedenis over de Japanse Tuin in Hasselt;

De Japanse tuin is een resultaat van de vriendschapsbanden die de steden Itami (Japan) en Hasselt sedert 1985 onderhouden. De Japanse Tuin vormt een verlengstuk van het park Kapermolen en maakt deel uit van een 115 hectaren groen wig die in het stadscentrum vertrekt tot aan de gemeentegrens Diepenbeek.

De tuin is onderverdeeld in drie compartimenten: eerste deel sluit aan bij het park Kapermolen en vormt een overgangsgebied tussen het westerse stijl en aangelegde park. Ten tweede deel is de centrale Japanse Tuin. Het derde deel vormt een buffer met de grote ring en fungeert als attractiepunt.

Japanse en Chinese tuin;

Enkele kenmerken die een Japanse tuin heeft is het respect voor de natuur en bij een tuinontwerp de natuurlijke omgeving gebruiken en benutten door bomen en heester behouden en het creëren van doorzichten en het vervagen van tuingrenzen zodat de tuin veel meer ruimte krijgt, vrijheid ervaart. En zo ontstaat een mini Japans berglandschap met keien, water …

Een ander kenmerk is het gebruik van de rotsen wat imiteren en verzinnebeelden en ze zijn onvergankelijk. Zij zijn door de natuur en de tijd onveranderbare elementen in de tuin.

Het Ceremoniehuis (= Korokan / een plaats van rust en onderkomen voor reizigers) en theehuis zijn gebouwen gemaakt in typische 17de eeuwse bouwstijl. Andere elementen zijn de steenlantaarn, een keienstrand die in de oude Japanse tuinen  als uistek werd gebruikt om de Koi’s of sierkarpers te voeren.

Verder verassend en nieuw voor mij is het Feesten onder de Kerselarentuin. He bloeien van de Kerselaars is voor de Japanners een aanleiding tot feestvieren.

De stapstenen mogen ook niet ontbreken bij een Japanse tuin, zij hebben als functie je te leiden naar de voordeur. Ze dwingen je aandacht te hebben voor de juist plaatsen van de voeten en voor de directe omgeving.

Natuurlijke materialen die gebruikt worden voor het maken van het Ceremoniehuis zijn onder andere natuurteen, hout, bamboe, klei en papier.

De uitvoering van de Hasseltse waterval vindt haar inspiratie in de Tenryji-tempel te Kyoto. Kenmerkend zijn de horizontale en verticale lijnspel van de gebruikte rotsen en die worden nog versterkt door de rotsen die in het water zin gelegd en een soort voorgrond vormen. De waterval zit er adembenemend uit en geeft een compleet beeld van de Japanse tuin, zeker als je van een afstand naar het landschap erom heen kijkt en de weerspiegeling in het water is het een hemels plaatje. Geniet van de foto’s.

China  – ‘De moeder van de Tuin’

Deze woorden zeggen al genoeg. En is de voorloper van de tuin geweest. Een visie en denkwijze waarvan we heden nog van kunnen leren en nog steeds een mooie leidraad is voor ieder ontwerp als het nu gaat om modern, landelijk, of ander stijlen. 

Het verschil tussen Europees tuinieren en Chinees tuinieren is dat de Europeanen systematische beginnen met ontginnen van de woeste grond. Terwijl de Chinese tuinieren begint met het genieten van een landschap van onvoorstelbare schoonheid.

De Japanse bijdrage aan het Chinese Tuinkunst was een intense liefde voor de natuur. China toonde grote contrast tussen gebergte en vlakte. 

De kunst was ‘de kunst te verbergen en hem eenvoudig een deel te laten lijken van een volmaakt harmonische en natuurlijke wereld.

In het verleden zijn er diverse soorten ontwikkelingen vooraf gegaan een combinatie van Chinees en Japanse tuin wat leiden tot diverse stijlen en ideeën.