Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden

Kruiden fascineren ons meer dan enig ander aspect van het tuinieren, alsof er een soort kracht bestaat die ons hierdoor en door de specifieke krachten die zij bezitten, met het land verbindt

KRUIDEN VOOR DE GEZONDHEID

Wist u dat Salie helpt tegen overmatig zweten ? 
Salvia officinalis

Salie is sterk antiseptisch en antibacterieel. 
Bereid als thee of gorgeldrank werkt salie erg goed tegen keelontsteking. Het heeft ook een samentrekkende werking en helpt bij  diarree. Verder helpt salie tegen overmatig zweten; het is daarom een van de beste kruiden voor langdurig gebruik tijdens de overgang. 
Voor meer ‘sier’ kunt u ook de paarse of driekleurige salie planten, maar de gewone salie is medicinaal het sterkst.

Wist u dat Oregano kalmerend werkt ? 
Origanum vulgare

Oregano wordt veel gebruikt in mediterrane gerechten en helpt bij het verteren van zware gerechten. Door de krampstillende werking is oregano goed te gebruiken bij maag- en darmklachten. Salie is tevens een rustgevend en een kalmerend kruid, dat helpt tegen nervositeit en bij slapeloosheid.

Wist u dat Tijm het immuunsysteem stimuleert ? 
Thymus vulgans

Tijm helpt tegen krampen en lost slijm op; bereid als thee of als kruidensiroop helpt tijm goed tegen hoesten andere aandoeningen van de luchtwegen. De desinfecterende werking komt ook goed van pas bij uitwendig gebruik: 
een sterk aftreksel toegevoegd aan badwater helpt bij allerlei huidaandoeningen. 
Regelmatig gebruik van tijm stimuleert het immuunsysteem.

Wist u dat Bonenkruid de pijn verzacht bij bijen steken ? 
Satureja montana

Dit meerjarige bonenkruid helpt bij spijsverteringsstoornissen, maar kan ook preventief toegevoegd worden aan zware gerechten (zoals bonen) om de vertering ervan te ondersteunen. 
Bij bijensteken wordt de pijn verzacht door met bonen kruid blaadjes over de steekplek te wrijven.

Wist u dat Hysop desinfecterend werkt ? 
Hyssopus officinalis

Dit minder bekende kruid, met mooie blauwpaarse bloemetjes, is bijzonder werkzaam tegen vastzittende hoest, maar kan ook bij andere aandoeningen van de luchtwegen toegepast worden. Het werkt tevens desinfecterend, voornamelijk op de urinewegen.

Wist u dat Rozemarijn helpt tegen hoofdpijn ? 
Rosmarinus officinalis

Als een ware ‘allesgenezer’  geniet rozemarijn hoog aanzien bij kruidengenezers. Thee van rozemarijn helpt tegen hoofdpijn en tegen een kater. Een aftreksel van rozemarijn, toegevoegd aan badwater, stimuleert de doorbloeding, bereid als kruidenolie kan het gebruikt worden om pijnlijke spieren te masseren. Rozemarijn is tevens een mild tonicum voor het harten helpt tegen hoge bloeddruk. Langdurig gebruik van dit kruid stimuleert de hersenen en verbetert het geheugen.

Wist u dat Lavendel helpt tegen slapeloosheid ? 
Lavandula angustifolia

De rustgevende eigenschappen van lavendel zijn alom bekend en thee (of een bad) van lavendel helpt tegen hoofdpijn, depressies en nervositeit.
 Lavendelolie, ingewreven op de slapen, helpt tegen slapeloosheid. 
Maar het kruid heeft ook een sterk desinfecterende werking en een sterk aftreksel kan gebruikt worden om (snij)wonden te wassen of om de pijn van insectenbeten te verzachten.