Festival Tuin Appeltern, Thema ‘Herman van Veen’

Herman van Veen inspireert Limburgse tuindesigner (Meerssen)

24 mei 2018

Nieuws

Marie-Claire Buhler van Chiardino Tuindesign uit Meerssen heeft een op Herman van Veen geïnspireerde tuin ontworpen en gerealiseerd. Dit deed ze voor het Appeltern tuinfestival in Gelderland. In totaal zijn daar negen speciale tuinontwerpen omtrent het thema Herman van Veen te zien. Het ontwerp van Buhler is binnen dit thema het enige tuindesign uit Limburg.

Medio februari heeft het team van Chiardino Tuindesign een persoonlijk gesprek gehad met zanger en cabaretier Herman van Veen. Vervolgens is er in maart en april druk gewerkt om deze festivaltuin te realiseren. Het tuinfestival in Appeltern gaat op zaterdag 2 juni officieel van start. In Appeltern liggen naast deze negen speciale thematuinen nog bijna tweehonderd andere voorbeeldtuinen. De Limburgse tuin blijft twee jaar in Gelderland liggen.

Gedachten achter het ontwerp:
In deze tuin met de naam ‘Niets is zo als het is” laat ontwerpster Marie-Claire Buhler meerdere facetten uit het leven van Herman van Veen zien.
Het pad met grind rondom verwijst naar de omkadering zoals Herman die bij het merendeel van zijn schilderijen gebruikt.

Ook de 2de rode omkadering – de houten schutting met kijkgaten – is bewust gekozen. Rood is 1 van Hermans favoriete kleuren en refereert naar de houten barakken waar Selma, het Joodse meisje, tijdens oorlogstijd in verbleef en Herman teksten van zingt.
Als je over het pad loopt tussen de haag en de rode wand.
geeft dat je een opgesloten gevoel, maar het kan je juist ook rust brengen. Je kunt immers zowel nog vooruit als achteruit… Zodra je doorwandelt, tref je de kijkgaten die je iets of misschien wel niets laten zien.

Nog verderop kom je bij het begin of het einde. Eigenlijk is er helemaal geen einde, want als je eenmaal bent aangekomen bij de ingang van de groene oase is er opnieuw een begin en een einde. Het zwarte kronkelpad omgeven door hoge bamboe leidt je niet naar een eindpunt. ‘Niets is zoals het is’ zei Herman van Veen. Dat is ook precies wat je nu ervaart. De kijkgaten krijgen opeens een hele andere betekenis.